Museus a casa: El taller de l’artista, Paisatges del Romanticisme

Et portem la Masia d’en Cabanyes i els tallers familiars a casa

Aquests dies de recolliment a casa, amb els infants, suposen als adults un repte i una oportunitat per a dedicar més

temps a les criatures, per a compartir activitats, jocs, converses i aprenentatges.

El COVID-19 ens ha fet modificar estructures i ritmes socials, i tant a dins com fora de casa tot es replanteja. I als museus també. En aquests moments tan complicats volem seguir formant part de les vostres vides i enriquir-les, encara que sigui a distància.

 

 

Avui us proposem l’activitat familiar EL TALLER DE L’ARTISTA : PAISATGES DEL ROMANTICISME.

Us animeu a fer-la a casa? Som-hi! 

Imagineu-vos que esteu a la Masia d’en Cabanyes, la primera part de l’activitat consisteix en descobrir la col·lecció pictòrica de la família, que es recull principalment a la Sala de la Música o de la Cúpula. Aquesta estança, que mira a mar, és a la més important de la planta noble, on s’exposa gairebé tota l’obra.

Seguint la mirada del/la guia els infants observen el seguit de quadres que troben a la paret esquerra de l’estança i resten atents a les seves explicacions. Avui parla dels quadres de Joaquim de Cabanyes, amb pinzellades de la seva vida i obra.

Joaquim de Cabanyes encarnava la faceta pictòrica del Romanticisme dins la família. Tot i haver sigut militar de professió -arribà a coronel de l’Exèrcit de Terra, fou docent al Col·legi Militar d’Artilleria d’Alcalà de Henares i tingué una vida militar molt activa participant a la Guerra del Marroc i a la Primera Guerra Carlina-, la seva vocació artística es va orientar vers la pintura.

Dins el corrent del ROMANTICISME, l’obra de Joaquim de Cabanyes s’emmarca en el gènere pictòric del paisatgisme. Aquest gènere va ser una de les grans aportacions dels artistes romàntics a la pintura. Però, a diferència del paisatgisme realista que arribaria unes dècades més tard, el paisatge romàntic no vol ser una mimesis fidedigne de la realitat. En l’escena pictòrica del paisatgisme romàntic el que es pretén és la projecció dels sentiments de l’autor. El paisatge es converteix en un reflex del jo més íntim de l’artista. En aquests paisatges la natura pren tot el protagonisme, normalment sublimada per l’artista, qui adultera el paisatge afegint a l’escena pictòrica elements que no són presents a la realitat per tal d’embellir-la. Rarament es reproduiran al paisatge romàntic escenes urbanes, molt més pròpies del realisme, i les figures humanes sempre queden desplaçades a un segon terme.

La major part dels quadres de Joaquim de Cabanyes van ser pintats au plein air, a l’aire lliure, d’acord amb la tradició paisatgista dels romàntics. Pintar un quadre era un acte litúrgic a través del qual l’artista, carregat amb tots els seus estris de pintura, se submergia a la natura i es fusionava amb ella. La major part de la seva obra va ser produïda mentre es trobava en campanya militar, aprofitant aquest contacte directe amb la natura, per aquest motiu, tots els seus quadres són de mides reduïdes, ja que constantment havia de carregar amb ells. Molts dels paisatges reproduïts a la seva pintura van ser llocs on va estar destinat, com València, Maó o els voltants de Barcelona. A més també podem trobar un quadre on es representa el Pi Gros i un altre on s’aprecia la masia natal dels Cabanyes a Argentona.

Ens fixem en els detalls, els colors, les formes i les proporcions d’aquests quadres. El repte ara és que els infants puguin plasmar-ho en paper, creant la seva pròpia obra d’art. Evidentment no podran practicar l’activitat “au plein air” però tancant els ulls ens podem imaginar un bell paisatge, com del Romanticisme.

Els qui hagin visualitzat, en els seus pensaments, un paisatge propi, poden agafar una làmina en blanc i plasmar el seu paisatge del romanticisme. Qui ho prefereixi, pot utilitzar la làmina semi-esbossada que us ajudarà a pintar un paisatge talment com el que va veure i imaginar l’artista. Podeu descarregar-vos les làmines PAISATGES DEL VALLÈS o LES COVES D’ARTÀ, ambdues obres de Joaquim de Cabanyes. Els podeu fer en aquarel·la, en llapis de colors o altres tècniques que tingueu a casa.

Ens agradarà molt que compartiu les vostres obres d’art a les xarxes socials! Podeu utilitzar les següents etiquetes:

#masiadencabanyes #paisatgesdelromanticisme #pintorromantic #jopintoacasa

Les famílies que compartiu i mencioneu la Masia d’en Cabanyes disposareu de 4 entrades gratuïtes, a utilitzar a partir de la reobertura del CIRMAC!