Josep Anton de Cabanyes 1797-1852

Josep Anton de Cabanyes

Primogènit de Llorenç de Cabanyes i Caterina Ballester i hereu del negoci familiar “Cabanyes i Fuster”, Josep Antoni és el model d’home que recull l’ideari del Romanticisme: emprenedor, viatger i coneixedor del món, aficionat a les arts i el col·leccionisme, va conrear pel seu compte poesia, prosa, traducció (parlava fins a set llengües), música i pintura, amb major dedicació després de la mort de la seva dona i en els darrers anys de la seva vida.

Es va formar a Amsterdam i va viatjar per diferents països europeus on va adquirir coneixements sobre el comerç internacional. De retorn a Vilanova el 1824 va fer-se càrrec del negoci familiar, que des de finals del segle anterior era un dels agents més actius del comerç de Catalunya amb la resta d’Europa i tenia un paper molt destacat dins la Junta de Comerç de Barcelona.

Gràcies a aquests viatges va entrar en contacte amb el Romanticisme i les noves idees del liberalisme que s’escampaven arreu d’Europa. Fou també en aquest context que va despertar el seu interès per l’art i la literatura, iniciant una col·lecció d’objectes, pintures, mobiliari i llibres que avui formen el llegat de la Masia d’en Cabanyes i que cal vincular directament a la seva persona. També es deu a ell la preservació de les dues residències de la família a Vilanova, que varen heretar els seus fills.