Josep Anton de Cabanyes

Avui, 11 de juny, commemorem la mort de Josep Anton de Cabanyes (1797-1852). Fill primogènit de Llorenç de Cabanyes i Caterina Ballester i hereu del negoci familiar, Josep Anton és el model d’home que recull l’ideari del Romanticisme: emprenedor, viatger i coneixedor del món, aficionat a les arts i el col·leccionisme que conreà pel seu compte música, pintura, poesia, prosa i traducció  ja que  parlava fins a set llengües, amb major dedicació després de la mort de la seva dona, Josefa d’ Olzinelles, i en els darrers anys de la seva vida.

Es va formar a Amsterdam on va adquirir coneixements sobre el comerç internacional i anys més tard farà el Grand Tour, viatge que realitzaven els joves de classe alta a l’Europa de l’època, però molt poc habitual en les nostres terres i que compta amb un carnet de viatge com a testimoniatge excepcional. Aquest escrit ha estat estudiat per Francesc Miralpeix que comenta com ”L’experiència d’aquell extraordinari periple vital i formatiu el va dur a recórrer Espanya, Anglaterra, França, els Països Baixos, Suïssa i Itàlia entre 1816 i 1824 permet reivindicar-lo com un home d’idees liberals i esperit afrancesat que s’enlluernà en la visió de l’Europa post napoleònica que mantenia viva la flama de la Il·lustració i de l’alta cultura”. Fou també en aquest context que es va despertar el seu interès per l’art i la literatura, iniciant una col·lecció d’objectes, pintures, mobiliari i llibres que avui formen el llegat de la Masia d’en Cabanyes. També es deu a ell la preservació de les dues residències de la família a Vilanova, que varen heretar els seus fills. Deixà diversos manuscrits dels que parla de la història familiar, de la seva estada de dos anys a Mallorca i, entre ells, un catàleg de la seva col·lecció de pintura en el que podem observar el seu interès i coneixement sobre les peces que adquiria i en el qual també expressa el seu desig de que els seus fills continuïn la seva tasca, reflectint un afany de col·leccionisme que no era habitual entre la societat de la època i que el situen com a precursor a Catalunya d’aquest moviment.

Retrat de Josep Anton de Cabanyes i Ballester, atribuït a Pelegrí Clavé. Masia d’en Cabanyes.

Bibliografia:

– Àlvarez, M. (2023). Dossier de documentació de la Masia d’en Cabanyes. Visites al CIRMAC.

– Miralpeix, F. (2017). Col·leccionisme i gust artístic de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852), a través del manuscrit Catálogo y descripción de algunos cuadros que posee Dn. José Antonio de Cabanyes (c. 1850).

– Miralpeix, F. (2022). El grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852). Viatges i afició col·leccionista a la llum d’Europa.