La Biblioteca

Biblioteca

La biblioteca de la Masia d’en Cabanyes fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton, que adquirí molts llibres en els seus viatges. Entre els seus prestatges aplega exemplars de temàtiques molt variades: literatura romàntica europea (Lord Byron, Walter Scott, Victor Hugo…), literatura clàssica, llibres de viatges, diccionaris, tractats de comerç, enciclopèdies, llibres de religió, etc., juntament amb llibres del negoci familiar i obra manuscrita del poeta Manuel de Cabanyes. En l’època del Romanticisme l’accés a la literatura era quelcom encara restringit a les classes dominants i benestants, de manera que tenir una estança de la casa dedicada a la biblioteca era tot un símbol de poder econòmic i representació social.

Considerada una de les biblioteques millor conservades del segle XIX a Catalunya i amb prop de sis-cents exemplars, juntament amb els prestatges que custodien els llibres trobem al centre de l’estança una taula sobre la qual s’exposen dos objectes de gran interès: per una banda, un globus terraqüi, que tal i com s’indica en la mateixa peça inclou els darrers descobriments del capità Thomas Cook, i per l’altra una esfera armil·lar, un instrument astronòmic que representava l’esfera celeste.

Un espai per al gaudi de l’intel·lecte que juntament amb la sala de música ens indica l’afició per les arts i la cultura dels Cabanyes i ens trasllada a l’atmosfera intel·lectual en la que aquesta nissaga va viure.