La casa Cabanyes

Casa Cabanyes

Al centre de Vilanova i la Geltrú, a la cantonada del carrer del Comerç amb la Plaça de les Cols, es troba la Casa Cabanyes, residència de la família a la ciutat, construïda a finals del segle XVIII. Formada per planta baixa, dos pisos i golfes, aquesta fou la casa on nasqué el poeta Manuel de Cabanyes el 1808, tal i com recorda una placa col·locada a la mateixa façana.
L’espai ha tingut varis usos al llarg del temps d’ençà que deixà de ser residència dels Cabanyes; avui en dia és un restaurant.

Es tracta d’un excel·lent exponent de l’arquitectura domèstica de la ciutat vinculada a les famílies benestants relacionades amb el comerç del vi i l’aiguardent. Del seu interior destaquen especialment les pintures murals d’estil neoclàssic que decoren les parets i els sostres de les principals sales amb motius figuratius i ornamentals de temes mitològics i bíblics. Aquestes pintures foren realitzades per Tomàs Solanes i Pau Rigalt, dues personalitats vinculades a l’Escola de Llotja de Barcelona.