La casa de l’amic de Joaquim Mir (1873-1940).

Parlem avui d’aquesta pintura de Mir de la Masia d’en Cabanyes sumant-nos al recordatori que s’ha fet a traves de la Penya Filatèlica, Societat de col•leccionistes de Vilanova i la Geltrú, del 75 aniversari de la seva mort.
Mir va viure gaire be 20 anys a Vilanova i la Geltrú . I va captar la ciutat com ningú. Els carrers, places , el mar. El jardí de casa seva, les nostres festes.
La peça de Mir ens permet recordar la Masia i la relació que tenia amb Alexandre de Cabanyes. Recordem que Mir va “liderar”, l’any 1925, el projecte de decorar les parets del cafè del Foment , la societat recreativa de la Plaça de les Cols , que en aquell moment en plena dictadura de Primo de Rivera es portava el nom de Fomento del Trabajo.
En el projecte s’hi van sumar els “amics i col•legues” de Mir : Alexandre de Cabanyes, Enric Cristòfol Ricart i Martí Torrents. Tots ells participaven de les reunions i trobades a la casa de Mir i son referents pintors de la nostra ciutat i a fora.
Les teles ,que ara son a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, es van penjar al Foment l’any 1926.
Aquesta peça d’una bellesa extrema capta les llums de la masia i , il•lustra , també la motivació de Mir a l’hora de triar el seus temes. En moltes ocasions el vincle afectiu i te molta importància . En aquesta obra tria la casa de l’amic Cabanyes que aquest tenia a les afores de la ciutat.