La Masia d’en Cabanyes acollirà l’exposició “Catalunya en Transició”

Catalunya en TransicióEl Consell Comarcal del Garraf i l’Institut d’Estudis Penedesencs tornen a organitzar enguany activitats entorn a la Memòria Històrica. Les activitats giraran entorn a l’exposició “Catalunya en Transició”, una mostra itinerant produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que es podrà visitar a la Masia d’en Cabanyes entre l’11 i el 30 d’abril.

La mostra pretén oferir una mirada catalana sobre la transició en base a dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de 1977 basat en la unitat d’oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les incipients forces polítiques, entorn a l’Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 a les eleccions del Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l’Estat. Així doncs, l’exposició s’estructura en els següents àmbits: el moviment social, el final de la dictadura, la cultura i la llengua, les primeres eleccions i el reestabliment del català, els consensos i condicionants i el restabliment de l’autogovern.

Per a l’acte inaugural, que es realitzarà el dia 11 d’abril a les 19h a la Masia d’en Cabanyes, s’ha organitzat una conferència centrada en l’ensenyament, amb un recorregut de l’educació i la seva evolució, passant pel període de transició. La conferència, que duu per títol Memòria del passat de l’educació i valoració del seu present i futur, anirà a càrrec de Joan Manuel del Pozo, professor de Filosofia de la Universitat de Girona i director de l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària. Del Pozo, que manté una intensa activitat com a conferenciant entorn a temes d’educació, filosofia, ètica i política, ha traduït al català diversos tractats filosòfics de Ciceró. També ha traduït del llatí original l’obra clàssica del pensament polític Utopia de Thomas More. Més recentment ha publicat l’assaig Educacionari, una invitació a pensar i sentir l’educació a través de seixanta conceptes.

Igualment, per al dia 25 d’abril, a les 19h, al mateix espai, s’ha programat una Taula Rodona que pretén oferir una mirada de la Transició al Garraf, on el moderador, Albert Tubau, vicepresident de l’Institut d’Estudis Penedesencs, dinamitzarà una reflexió política i social de la Transició. La Taula Rodona estarà formada per representants polítics i sindicals, així com representants del Moviment de Renovació Pedagògica del Garraf, els Bordegassos i l’agrupació la Talaia.

Tant el Consell Comarcal del Garraf com l’Institut d’Estudis Penedesencs esperen una bona acollida tant per a l’exposició com a les activitats paral·leles. Aquest serà el tercer any consecutiu que es dinamitzen activitats entorn a la Memòria Històrica a la comarca, amb voluntat de consolidar-les, per a conèixer el passat, qüestionar i obrir noves perspectives del coneixement del nostre entorn cultural. Amb aquesta proposta d’activitats, programades pel mes d’abril, es pretén retre homenatge a aquelles persones i organitzacions inspiradores de drets i llibertats.