La Masia d’en Cabanyes: Activitats al voltant de l’exposició d’Alexandre de Cabanyes “L’entorn perpetuat”, la nit dels Museus, Activitats familiars i nova edició del llibre de les visites temàtiques

Durant el mes de maig el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes continua les activitats complementaries a l’exposició “L’entorn perpetuat”. Destaca també la participació a la NIT DELS MUSEUS i les activitats per a nens i nenes per fer en família.

“L’entorn perpetuat” d’Alexandre de Cabanyes

El mes de maig el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes continua les activitats complementaries a l’exposició  “L’entorn perpetuat”.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes continua les activitats a l’espai vital, personal i pictòric d’Alexandre de Cabanyes. Hom recorda que el pintor va viure, va pintar i va morir a la Masia d´en Cabanyes, la vil·la neoclàssica familiar avui catalogada oficialment com a Bé Cultural d´Interès Nacional i espai públic a la memòria del seu besoncle el poeta romàntic Manuel de Cabanyes. Alexandre de Cabanyes tenia a la Masia el seu taller, aquí van créixer els seus quatre fills, aquí venien a trobar-lo des de grups escolars fins als personatges més il·lustres. Pintor com el seu pare i el seu oncle, des d´aquí va pintar molt els seus voltants que es poden veure a “L’entorn perpetuat”.

Pintar en família: El pinzell d’Alexandre

En el marc d’aquesta exposició convidem a pintar en família. Les imatges que van captivar a Alexandre de Cabanyes i que va capturar en els seus quadres   – el mar , la costa els jardins i el bosquet de la Masia, les veles… – Alexandre de Cabanyes va viure molts anys a la ciutat i va ubicar la seva residencia la Masia d’en  Cabanyes quan es va casar amb Pilar Ricart. Estimava la ciutat i el seu entorn: la vida de la pesca, els colors blaus cada dia diferents, els verds i ocres  de la Masia d’en Cabanyes d’acord amb les estacions de l’any, la Masia d’en Cabanyes com un palau italià de conte i els seus entorns rurals.

Proposem als  nens i les nenes, la visita familiar i aprofundir en l’obra “el jardí del poeta” que representa el jardí romàntic que es conserva encara a la Masia d’en Cabanyes i que Alexandre de Cabanyes va pintar repartides vegades. Aquesta peça – ara al Museu de Montserrat per cessió de la família – va ser pintada el 1925.

Vista comentada amb la comissaria Esther Alsina.

Les exposicions que es poden visitar a la Masia d’en Cabanyes i al Museu Victor Balaguer – “L’entorn perpetuat” i “La captura de l’instant” – s’han realitzat a partir de treballs recerca, investigació i catalogació que han portat a terme durant el darrer any Esther Alsina i Oriol Pi de Cabanyes, comissaris de l’Homenatge a Alexandre de Cabanyes

A partir de la seva dedicació a la investigació de l’obra d’Alexandre de Cabanyes s’ha pogut cancel·lar el deute que tenia la ciutat amb Alexandre de Cabanyes.

Esther Alsina, doctora en història de l’art i especialista en la pintura del segle XIX i XX , les societats artístiques i el col·leccionisme, ens proposo conèixer, una mica més Alexandre de Cabanyes.

SKETCHIMG en un entorn patrimonial i natural: sales nobles de la casa Museu

La Masia d’en Cabanyes, les seves estances, mobiliari i decoració així com els seus exteriors conformen un marc excepcional per a iniciar-se en l’sketching. Joan Nadal, pintor i professor de l’Escola Municipal d’Art de Vilanova i la Geltrú (EMAID) oferirà aquesta classe teòrica i pràctica adreçada a joves i adults, en la que es treballarà amb tècniques seques com llapis, ploma o retoladors.


Activitats vinculades a l’entorn perpetuat 


Dissabte 5 de maig a les 12h visita comentada  a l’exposició d’Alexandre de Cabanyes (Activitat gratuïta).

Diumenge 6 de maig a les 11 del matí hi haurà a darrera sessió del taller familiar “El pinzell de l’Alexandre” destinat a infants a partir de 6 anys . Visita  en família a l’exposició “L’entorn perpetuat” i un taller plàstic per a treballar amb els colors i la pintura de l’Alexandre. (Activitat gratuïta).

Diumenge 13 de maig a les 12h la Masia d’en Cabanyes acollirà la Sessió formativa d’Sketching dirigida a adults a partir de 16 anys i que anirà a càrrec del professor de l’EMAID de Vilanova i la Geltrú, Joan Nadal. (Activitat gratuïta).

Dissabte 26 de maig a les 12h hi haurà la visita comentada a l’exposició “L’entorn Perpetuat” amb la co-comissària de les mostres Esther Alsina. (Activitat gratuïta).

Les activitats entorn a l’Homenatge a Alexandre de Cabanyes i l’exposició “L’entorn perpetuat” tenen places limitades i cal fer reserva prèvia a través del web http://masiadencabanyes.cat

Tercer volum de les visites temàtiques: La Masia d’en Cabanyes. Relat cultural dels Cabanyes i significats de la casa-museu. Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

Tercer volum per aprofundir en la col·lecció dels Cabanyes a través dels objectes, la biblioteca i els llibres, els instruments i la música, l’obra pictòrica que s’hi conserva a les parets i de la mà dels que hi van viure – en aquesta ocasió Josep Anton de Cabanyes i Alexandre de Cabanyes–.

La Masia com a un llibre obert que  investigadors/es  ens han ajudat a desxifrar.

Recull les aportacions que van fer en el seu dia diferents investigadors dins del cicle de Visites temàtiques al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” Francesc Miralpeix, Montserrat Comas, Joan Manuel Chouciño, Silvia Domènech, Mireia Rosich, Rafel Mestres, Mila Arcarons, Mònica Àlvarez i Bienve Moya.

Dia Internacional dels Museus. Divendres 18 i Dissabte 19 de maig

El Centre d’Interpretació del Romanticisme se suma al Dia Internacional dels Museus.

Aquesta edició compartida amb els museus de Vilanova i la Geltrú – L’Espai Far, el Centre d’Art Contemporani LA SALA, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol, el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i el Museu del Ferrocarril de Catalunya – quedarà concretada a la Masia d’en Cabanyes amb activitats a tarda-vespre que s’omplirà d’art, música i dansa.


Activitats vinculades al Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus de VNG


Divendres 18 de maig a les 19h visita guiada gratuïta al CIRMAC i que acabarà amb una copa de cava als jardins de la masia.

Dissabte 19 de maig a les 12h. presentació del llibre “La Masia d’en Cabanyes. Relat cultural dels Cabanyes i significats de la casa-museu. Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” que recull les aportacions que van fer en el seu dia diferents investigadors dins del cicle de Visites temàtiques al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” amb els articles dels autors i autores Francesc Miralpeix, Montserrat Comas, Joan Manuel Chouciño, Silvia Domènech, Mireia Rosich, Rafel Mestres, Mila Arcarons, Mònica Àlvarez i Bienve Moya.

Dissabte 19 de maig de 19h a 1h.  La Nit dels museus en la que la Masia d’en Cabanyes s’omplirà d’art, música i dansa.

A més, les visites guiades del dissabte 19 i diumenge 20 de maig al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i El col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes seran gratuïtes.


Altres:


Diumenge 6 de maig com a cada primer diumenge de mes les visites guiades al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (a les 11h i les 13h) i El Col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes (a les 12h) seran gratuïtes.