La Pianola de la família Cabanyes

La pianola és el nom comercial dels pianos reproductors produïts per la firma Aeolian. La seva popularitat fa que es prengui aquest nom com a genèric de l’instrument. Un instrument a mig camí de l’enregistrament, la reproducció i la interpretació. Es llença al mercat el 1903 i es manté al mercat durant el primer terç del segle XX. És llavors on entra en crisi el seu ús per l’expansió de la ràdio.

A la Masia trobem un piano reproductor a la planta noble de la marca Steinway Vertegrand. Una de les manufactures de pianos de més prestigi mundial. És un instrument adquirit a principis del segle XX per a l’últim membre que va viure a la Masia, l’Alexandre de Cabanyes.

La reproducció automàtica funcionava gràcies a uns rotllos amb les pertinents composicions musicals. A la Masia s’ha trobat una col·lecció de vuitanta-sis rotlles en bon estat de conservació.

Per tant, podem saber quin era el gust musical dels Cabanyes. Entre els rotlles que es conserven hi destaquen tres compositors:  Chopin amb 17 rotlles, Beethoven amb onze rotlles i Liszt amb set rotlles. Altres rotlles que no es troben tan bé conservats perquè tenen signes d’un ús reiterat són: el Preludi del Tristany i Isolda de Wagner, La Campanella de Liszt i l’Adagio de la Sonata patètica, Op.13 de Beethoven. Que testimonien la predilecció dels Cabanyes.