La Universitat de Cervera

Avui, tornem la vista enrere per parlar de la Universitat de Cervera.

Va ésser fundada pel rei Felip V l’any 1717, com una sort de desagreujament per les desgràcies patides durant la Guerra de Successió. El rei va decretar la supressió de les set universitats restants de Catalunya, convertint, així, la Universitat de Cervera en el centre intel·lectual de Catalunya.

Manuel de Cabanyes (1808-1833), el petit dels tres fills barons de Llorenç de Cabanyes i Fuster amb Caterina Ballester, va entrar a la Universitat de Cervera amb dotze anys per estudiar Filosofia. És on va publicar el seu primer poema: l’oda A Doña María Josefa Amalia, reyna de España. Allà també hi va viure grans conflictes entre faccions polítiques i va formar part d’un grup literari d’estudiants que defensava una concepció moderna de la poesia.

A Cervera va descobrir les innovadores propostes literàries del nord d’Europa, va aprofundir en els clàssics castellans i va integrar la filosofia a la poesia. Cabanyes integrava un grup de joves que sovint infringien les normes del règim intern de la Universitat. De fet, s’hi va produir un enfrontament entre els partidaris de l’antic règim i els liberals, que va causar una crisi institucional de tal magnitud que va desembocar en el setge i posterior incendi de la universitat.

 

Bibliografia:

– Àlvarez, M. (2023). Dossier de documentació de la Masia d’en Cabanyes. Visites al CIRMAC.

– Patrimoni Gencat (2023). Universitat de Cervera. Mostra única del barroc català. [En línia: https://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/universitat-de-cervera ]

 

Imatge: Universitat de Cervera, litografia al natural de F. X. Parcerisa.“Recuerdos y Bellezas de España. Obra destinada para dar a conocer sus monumentos, antigüedades, paisajes, etc., con láminas dibujadas del natural y litografiadas por F. J. Parcerisa y acompañadas con texto de P. Piferrer. Principado de Cataluña. Comprende las provincias de Barcelona, Gerona, Tarragona y Lérida.” Barcelona (1839).