Les cadires de fumador

User Comments

User Comments

A la Biblioteca de la Masia d’en Cabanyes tenim un dels objectes de mobiliari més curiosos de l’edifici: les cadires de fumador. També anomenades cadires de jugador o d’observador (del francés “voyeur”), aquestes cadires son molt característiques de l’època del segle XIX.

El seu propòsit principal era el de ser el seient per als homes quan jugaven a les cartes. Els jugadors s’asseien de front, amb les cames separades i els braços recolzats a la part que avui identificaríem per recolzar l’esquena. D’aquesta manera, observaven atentament la jugada de l’adversari, mentre es feien la cigarreta o fumaven de la pipa còmodament. Algunes cadires fins i tot tenien un compartiment on guardar els estris per fumar. A més, incorporaven unes petites rodetes a les potes darreres per no haver-se d’aixecar i poder desplaçar-se arrossegant-se.

Al marge del seu ús com seients per jugar a cartes i fumar, també van ser-hi presents en molts retrats fotogràfics de l’època. Segons fossin per a un home o una dona, s’entapissaven d’una manera o d’una altra, amb diferents ornamentacions i motius. El posat dels retratats amb aquestes cadires al segle XIX és veritablement romàntic!