Les pintures murals d’Alexandre de Cabanyes a l’església parroquial de la Immaculada Concepció de Vilanova i la Geltrú

L’església parroquial Immaculada Concepció està situada al Barri de Mar. És obra de l’arquitecte Josep Simó i Fontcuberta. Les obres van començar l’any 1854 i és d’estil neoromànica. La tipologia de l’església correspon a una sola nau amb capelles laterals entre contraforts. Amb una única façana que dona al carrer i el campanar està centrat i incorporat a la façana.

L’església va quedar malmesa pels fets revolucionaris d’octubre de 1934. Als anys cinquanta el mossèn Josep Sala va encarregar les pintures murals de l’absis que envolta tot l’altar major al pintor i gravador vilanoví Enric Cristòfol Ricart i Nin que en va fer un croquis. I posteriorment va delegar l’execució a Alexandre de Cabanyes que les va acabar l’any 1952. Les pintures murals laterals són obra del pintor Martí Torrents executades l’any 1953.

Alexandre pinta aquest absis amb l’escena central de Crist a la creu pujant al cel envoltat per uns àngels i als laterals apareixen representacions de l’església com el Papa, cardenals, bisbes i Sant Joan Baptista.
En el registre inferior hi ha representada l’escena de l’Expulsió del Paradís i a l’altre costat l’Anunciació amb un detall de fons de la Masia d’en Cabanyes.

Aquestes pintures murals s’han restaurat l’any 2003 per Àngels Marsé Ferrer.