L’obra “Estio” de Josep Anton de Cabanyes.

Amb la imminent arribada de l’estiu avui parlarem de “Estio”, la representació al·legòrica de l’estiu que pintà Josep Anton de Cabanyes, l’hereu i fill de Llorenç de Cabanyes fundador de la branca Cabanyes a Vilanova i la Geltrú. L’autor de la peça era un comerciant aficionat al col·leccionisme d’obres artístiques, tot i així, com a gran amant de la pintura, realitzà aquesta al·legoria que forma part d’un conjunt de quatre quadres on se’ns mostren quatre dones representades simbolitzant les estacions de l’any.
En l’obra “Estio” es presenta una dona vestida amb el mateix vestit que a l’al·legoria de la primavera però l’acompanya un gran mocador estampat de flors de color groc que envolta les seves espatlles. Sobretot hi destaca la gran pamela, element indispensable perquè les dames es protegissin del sol en les seves passejades estiuenques, decorada amb flors amb un gran llaç blanc i blau que li penja per l’esquena, a joc amb el cinturó que porta a la cintura amb una sivella daurada.
A la composició destaquen els colors vibrants i la presència de flors de tot tipus i tonalitats que fan referència a l’esplendor d’aquesta època de l’any.
Aquest conjunt artístic es troba actualment a la Masia d’en Cabanyes, exposat a la Sala Alexandre de Cabanyes.