Manuel de Cabanyes i Joan Vinyoli, tàndem de poetes per Sant Jordi a la Masia d’en Cabanyes

Sant Jordi a la Masia d'en CabanyesL’àrea de Patrimoni i Cultura del Consell Comarcal del Garraf ha presentat la programació d’activitats previstes per la primavera a la Masia d’en Cabanyes, amb la presència de Lluïsa Romero, vicepresidenta del Consell Comarcal del Garraf, que ha fet una crida a la participació ciutadana tant per Sant Jordi com per a la resta d’activitats; Xavier Grau, conseller delegat de cultura, patrimoni i memòria històrica i Mila Arcarons, gerent del Consell Comarcal i cap de l’àrea de Patrimoni i Cultura, que han explicat el detall de les activitats previstes. A l’acte també han participat Xavier Solà i Jordi Llavina, especialistes en Cabanyes i Vinyoli respectivament, que han fet aportacions respecte l’acte de Sant Jordi a la Masia i els poetes homenatjats.

Aquest programa s’emmarca en algunes novetats que es volen remarcar. En primer lloc, el fet que la Generalitat de Catalunya hagi decidit declarar la Masia d’en Cabanyes Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric. Per altra banda, la incorporació, també recent, del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Les activitats s’inicien el dia 23 d’abril amb la diada de Sant Jordi. Aquest primer acte, que duu per títol Homenatge a la Poesia: Cabanyes i Vinyoli. III Lectura compartida i encadenada de poemes de Manuel de Cabanyes i Joan Vinyoli, es realitzarà entre les 10 i les 12h del matí als jardins de la masia, i comptarà amb dos ritmes: una primera part destinada a lectures de Manuel de Cabanyes i una segona a Joan Vinyoli, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. Tant Xavier Solà com Jordi Llavina han coincidit en dir que es la unió de dos autors de primer ordre, que s’encadenen malgrat els dos contexts diferents que els va tocar viure . Xavier Solà ha manifestat que estem parlant d’un acte amb continuïtat dels darrers anys que vol posar de relleu l’obra del poeta. Un acte de cabanyisme a la seva ciutat. En el cas de Vinyoli, Jordi Llavina, comissari de l’Any Vinyoli, ha manifestat que Vinyoli és un dels poetes més importants del segle XX català que no ha tingut prou reconeixement fins ara. En aquest sentit , la Masia i la lectura encadenada es una mostra mes dels actes que es fan arreu de Catalunya.  L’acte, pel que també s’ha comptat amb la col·laboració de la poetessa Teresa Costa-Gramunt, serà conduit per la periodista Laura Marín, i és obert a la participació ciutadana així com a l’alumnat dels centres d’ensenyament secundari i poetes i poetesses de la comarca.

Les activitats continuaran el dissabte 10 de maig, dia en que es dona inici al Cicle de Visites Temàtiques del CIRMAC, que es realitzaran en dissabte fins al mes de juliol. Aquesta primera visita serà a càrrec de l’historiador de l’art i doctor en història moderna, Francesc Fontbona, que ens parlarà del Romanticisme a Catalunya i la col·lecció dels Cabanyes. El mateix dia també es farà la presentació de la publicació “Art, Cultura, Economia i Societat a la Masia d’en Cabanyes”, un recull d’articles de les visites temàtiques realitzades l’any anterior, de la mà dels especialistes que hi varen participar. Per a la resta de visites previstes per aquesta primavera també comptarem amb la presència i col·laboració de Carles Schnabel, responsable de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf, que ens parlarà de l’esfera armil·lar de la biblioteca, Estel Adell, especialista en el pintor Joaquim de Cabanyes i els seus paisatges, l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes, que farà un recorregut per la història de la casa-museu, Blanca Giribet, historiadora que ens farà descobrir les peces exposades i emmagatzemades de la masia, i la restauradora Carmen Lara, especialista en mobles que ens explicarà les modes i disseny del mobiliari del segle XIX així com del mobiliari del llegat Cabanyes. Entre visita i visita, el dia 17 de maig celebrarem la Nit dels Museus, amb una nit de música i posta de sol a la Masia, en la que es podrà visitar lliurement el CIRMAC.

En el marc de la Memòria Històrica i de l’exposició temporal “Catalunya en Transició” que acull la Masia fins a finals d’abril, es realitzarà la Taula Rodona: “La Transició al Garraf”, el dia 25 d’abril a les 19h, amb l’objectiu de fer una reflexió política i social de la Transició a la comarca. Per a aquest acte es comptarà amb la presència de representants del sector polític, sindical, educatiu i social de la comarca del Garraf. Fins al moment, han confirmat la seva assistència les següents persones, en representació dels diferents sectors: Assumpta Baig, de l’Agrupació Excursionista La Talaia, Jaume Casanovas, del Partit dels Socialistes de Catalunya, Ferran Ignasi Llombart, del Partit Popular de Catalunya, Sixte Moral, del Moviment de Renovació Pedagògica al Garraf, Esteve Orriols, de Convergència i Unió, Àngels Parés, d’Esquerra Republicana de Catalunya, David Rubio, d’Iniciativa per Catalunya- Verds, José Toledano, representant de CCOO i Francisco Triado, d’UGT.

Val a recordar que el CIRMAC obrirà les seves portes durant l’activitat de Sant Jordi i la Nit dels Museus. Així mateix, es poden realitzar visites guiades a la Masia els dissabtes i diumenges a les 11h, 12h i 13h i entre setmana per a visites concertades de grups. El CIRMAC també ofereix un programa amb diferents propostes i activitats educatives per als centres escolars de primària i secundària.