MASIA D’EN CABANYES I CONTEXT HISTÒRIC (1800-1852). EL CONVULS SEGLE XIX.CONTEXT HISTÒRIC (Francesc Carnicer Escriche)

L’època en què van conviure els germans Cabanyes, Josep Anton, Joaquim i Manuel va ser especialment convulsa i plena de transformacions. L’agitada societat en què van créixer es caracteritza per tot un seguit de revolucions i contrarevolucions que es van succeint a Europa, i un context internacional en què les idees de l’Antic règim van ser substituïdes per l’aparició de nous estats liberals. Un procés històric que va originar transformacions profundes en la societat europea. A l’Estat Espanyol, el context polític a inicis del segle XIX era el d’un territori dividit en regnes i regions molt diferenciats i amb constants canvis en la seva administració. El 1810 el territori es va dividir en departaments i la família Cabanyes, per fugir de les escomeses dels francesos, es trasllada temporalment a Barcelona. És el 1833 quan s’estableix la província com a unitat administrativa.Pel que fa a les colònies americanes, entre l’inici de la Guerra del Francès l’any 1808 i l’acabament de la Dècada Ominosa, el 1823, se succeeix l’emancipació de disset territoris americans. Des de la Constitució de 1812 fins a final del regnat d’Isabel II (1868), es van succeint diferents etapes amb l’alternança de governs absolutistes i liberals, el que genera aixecaments i les consegüents represàlies. La culminació de les confrontacions polítiques va arribar amb les guerres carlines. Aquesta situació d’inestabilitat afecta també la nissaga dels Cabanyes. El mateix Manuel de Cabanyes va haver de deixar la Universitat de Cervera per possibles represàlies per haver citat a Rousseau i Voltaire fent esment a idees de caràcter liberal, iniciant un periple per diferents universitats. Econòmicament els negocis d’exportació de vi i aiguardent de la família es van veure afectats i Josep Anton de Cabanyes, propietari de la societat Fuster y Cabanyes, decideix abandonar el país. La Masia d’en Cabanyes quedà tancada de 1836 a 1839, durant la I Guerra Carlina.
Tots aquests fets configuren l’Europa que van conèixer els Cabanyes i la situació administrativa i territorial sorgida a Europa, a partir del Congrés de Viena (1815). El moviment romàntic s’anirà desenvolupant per tota Europa, el qual suposa un trencament amb la tradició anterior i l’anhel de llibertat tant de l’individu com dels pobles, amb el sorgiment de noves inquietuds artístiques i literàries i els nacionalismes.
Tal com cita Francesc Carnicer en el seu article: “Tot plegat, configurarà l’entorn ideològic, polític i cultural de la família Cabanyes: Manuel de Cabanyes compon poemes que imploren llibertat (“Prelurios de mi lira”,1833), Joaquim de Cabanyes cultiva el paisatge romàntic i Josep Anton de Cabanyes conforma una formidable biblioteca d’arrel clàssica i essència romàntica, aconseguida a partir de les adquisicions dels seus viatges..”

La imatge adjunta correspon al quadre “La batalla de Molins”, de Josep Bertran i Flaugier (1809), amb una escena ambientada a la guerra del francès.

Bibliografia: “Masia d’en Cabanyes i context històric (1800-1852). El convuls segle XIX”  de Francesc Carnicer i  Escriche (historiador i docent) del llibre “La Masia d’en Cabanyes. Poesia, música i mites al romanticisme català”, publicat l’any 2020 a partir de les visites temàtiques que diversos autors realitzaren a la Masia.