Museus a casa: August Bover i Brull Carreras

ART I POESIA  
August Bover i Brull Carreras

Art i poesia de la mà d’ Arbres propers a la Masia d’en Cabanyes, de Brull Carreras, amb Erem , som i serem , de l’escriptor, professor i poeta, August Bover.

Arbres propers a la Masia d’en Cabanyes, Pere Brull Carreras (1943-2010)

Brull Carreras, va plasmar en la seva obra dos dels temes que li interessaven. La figura humana, a través de personatges forts i expressionistes i la natura, «extremadament poètica, però gens dolça».

Aquest pintor vilanoví, desaparegut massa jove, destaca per la seva consciència social, que va compartir amb els “seus alumnes a les classes de plàstica, fins i tot quan encara ningú parlava del canvi climàtic». Aquestes son paraules del comissari Ricard Planas, que va preparar i compartir la seva darrera exposició al juny del 2010 a la Sala de Vilanova i la Geltrú (aquest mes de maig farà 10 anys de la seva desaparició).

El poema que oferim s’inclou a Tornaveu, – amb dibuixos de Pere Capella Simó, d’Arola Editors, del gener d’enguany – . És el poema que August Bover ens ha regalat el Dia de Sant Jordi a la Masia d’en Cabanyes i que s’inscriu en la tendencia poètica de L’oulipisme, com a obrador de literatura poètica, i treballa amb la llengua a manera d’experimentació a partir del joc entre la fonètica i el significat. Tornaveu forma part d’aquesta experimentació fonamentada en l’expressivitat del llenguatge i en el joc fonètic.

Unim aquests dos aristes que ja havien col.laborat a “Llums i Ombres del Temps. Abecedari coral. Proposta de Brull Carreras” d’ El Cep i la Nansa Edicions, l’any 2003.

Érem, som… i serem

Pel que hem estat,
pel que ara som
i volem ser,
allà on siguem
o ens estiguem,
serem només
si volem ser,
i serà bo
i estarà bé,
si tots hi som
i els que s’hi estan
hi poden ser.

Som i serem,
no ens n’estarem

 

                                                                    August Bover