Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942)

Núria-de-Cabanyes-i-Ricart

Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942) va ser l’única dels quatre fills d’Alexandre de Cabanyes i Pilar Ricart que va seguir la tradició artística del pare. Però com en el cas de Manuel de Cabanyes, germà del seu besavi, la malaltia va truncar la que podria haver estat una carrera molt fructífera.

S’ha conservat poca obra d’aquesta jove dibuixant, però l’existent no deixa de ser interessant. La imatge que acompanya el text correspon a una de les seixanta-nou vinyetes de l’”Auca del Sanatori del Montseny”, acompanyades dels seus corresponents rodolins. Dibuixos esbossats, senzills i acolorits a través dels quals explica, amb cert humor, la vida dels malalts d’aquesta residència, ubicada al Mas Casademunt, al Parc Natural del Montseny (Osona) i que entre el 1931 i el 1953 acollí a molts malalts de tuberculosi.

La mort de la Núria de Cabanyes va afectar enormement al seu pare, que a l’any següent perdria a la seva esposa. A la Masia d’en Cabanyes es conserva una pintura de grans dimensions, que restà inacabada, on Alexandre de Cabanyes representa una cort d’àngels que duen la seva filla Núria cap al cel.