Núria de Cabanyes. La creativitat que no va veure la llum

Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942) va ser l’única dels quatre fills d’Alexandre de Cabanyes i Pilar Ricart que va seguir la tradició artística del pare. Era l’única que mostrà l’habilitat pel dibuix. Alexandre de Cabanyes apreciava i animava la seva predisposició natural i considerava que seria la nova pintora de la família.

Malauradament, l’any 1936 va ingressar al Sanatori Antituberculós del Brull, al Montseny. En la situació política i social del moment, els Cabanyes es van instal·lar a Seva i van viure en diferents masies del poble. La malaltia va acabar truncant el que podria haver estat una carrera artística, ja que la Núria de Cabanyes va morir al sanatori el 16 d’agost del 1942, quan només tenia 22 anys. La família recorda que morí el mateix dia de l’any i del mateix mal que el poeta Manuel de Cabanyes.

L’anonimat de Núria de Cabanyes el trenquem amb el dibuix de llapis i carbó que li va fer Alexandre de Cabanyes l’any 1938.

El CIRMAC ha pogut recuperar dues peces que va realitzar Núria i les té penjades a la Sala Alexandre de Cabanyes a la Masia familiar de Vilanova i la Geltrú: Revetlla i Cuina de pagès i carro amb família i altres escenes.