Orígens i originalitat dels mobles de la Masia d’en Cabanyes per Carmen Lara Cabrejas

El negoci familiar s’expandeix per tot Europa i el interès per l’art de la família permet fer un viatge en el temps i que els mobles ens parlin de com vivien la família Cabanyes.

Els mobles són importats d’altres països i amb estils diferents dels que es trobaven a Catalunya. Un altre fet històric que defineix l’estil i la manufactura de les produccions de mobiliari domèstic és la revolució industrial de finals de segle i a la vegada anirà acompanyat de més producció i més demanda de mobles. Per tant, la burgesia augmenta el consum d’aquests objectes.

En qüestions d’estil, predomina “l’estil a la grega” fruit d’aquest gust neoclàssic de la família gràcies a les darreres descobertes arqueològiques de Pompeia.

Els interiors es decoren segons el seu ús i les demandes que en deriven. Sales com la biblioteca la sala i l’alcova. Però en els espais de la Masia trobem espais com l’alcova o la sala gran fruit d’aquest origen de les cases anteriors aristocràtiques però amb espais més públics com és el cas de la biblioteca.

La sala gran, es gaudeix de música i ball. Trobem sobretot la influència imperi (arpa, tamboret). La tapisseria dels sofàs, cortinatges i cadires ens indiquen que els tapissers són els decoradors del moment.

A la sala russa, correspon a un espai d’oci i de fumadors. El disseny va ser encarregat a Rússia, gràcies als negocis de la família en aquest territori. Els entapissats són sedes brodades i la taula recorda les potes cabriolé de l’estil rococó però amb el respatller que ens recorda a l’estil neoclàssic. Tota la sala està decorada amb les branques i raïm de les vinyes.

L’alcova o dormitori, el moble més important és el llit perquè és on s’hi reben visites i també ens indica que pertany a una persona de classe alta. És un llit d’influència Lluís XVI dit a la polonaise. El dosser i tot el teixit de la resta de la cambra estan decorats amb teles a “L’Indiana” amb el mateix motiu d’estampat. El canapè i les nou cadires situades al voltant del llit són d’estil Hepplewhite.

I a la biblioteca, les cadires i les taules són d’estil Shaker, d’origen anglès i poc comú en decoracions neoclàssiques catalanes. El disseny d’aquests mobles respon a les doctrines higienistes i funcionals: es poden netejar, arrambar i traslladar a espais diferents de la casa.

 

salarusa_6_comedordetalle

BIBLIOGRAFIA: LARA, Carmen. Orígens i originalitat dels mobles de la Masia d’en Cabanyes. FONTBONA, Francesc; ADELL, Estel; GIRIBET, Blanca; SCHNABEL, Carles. La Masia d’en Cabanyes. Aqrquitectura i ccol·leccions singulars. Visites temàtiques al “Centre d’Interepreació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf, Centre d’interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, 2016, 28-35.