PARLEM DE DONES

Per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, des del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes us proposem dues activitats que tenen per objectiu posar de relleu un conjunt de dones pertanyents majoritàriament al segle XIX, moltes dones i molt diferents, que coincideixen en el temps. Ens aproparem a les seves vides, farem visibles les seves dificultats, les seves reivindicacions, les seves virtuts i els seus anhels, totes elles limitades pels rols que la societat i les famílies els havien assignat.

ELLES. PARLEN LES DONES DE LA MASIA D’EN CABANYES. UN VIATGE A LA SEVA HISTÒRIA OBLIDADA
DISSABTE 9 DE MARÇ
12H30
A través d’un recorregut per les estances de la casa-museu, coneixerem la història de quatre dones que formen part de la història de la Masia d’en Cabanyes: Maria Dolors de Cabanyes i Ballester (1812-?), Antònia Inglada i Moragas (1811-1876), Josefa d’Olzinelles i Romero (1810-1844) i Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942). En descobrirem la seva història silenciada, la seva bellesa personal i humana, i aprofundirem en els estereotips i les  assignacions de rol de l’època en què van viure.  Amb aquesta visita volem reivindicar-les i trencar estereotips, compartir d’on venim per a construir noves històries, històries de llibertat, equitatives i justes.

Entrada gratuïta
Cal fer reserva prèvia al web www.masiadencabanyes.cat
CIRMAC. Masia d’en Cabanyes

L’ENTORN FEMENÍ DE VÍCTOR BALAGUER
DISSABTE 9 DE MARÇ
16H00

A partir de les investigacions que l’han dut a publicar el seu darrer llibre Elles, les dones també hi eren. Corresponsals femenines de Víctor Balaguer (1848-1896), Montserrat Comas i Güell ens oferirà una dissertació sobre aquesta xarxa femenina al voltant de Víctor Balaguer, dones que malgrat dur una activitat intel·lectual similar a la dels homes, no va ser prou reconeguda aleshores ni prou coneguda encara avui.

Montserrat Comas és historiadora, bibliotecària i exdirectora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Especialitzada en la figura de Víctor Balaguer i la lectura, ha publicat Lectura i biblioteques populars (1794-1914) (2001), La Biblioteca Museu Balaguer, un projecte nacional català (2007), Víctor Balaguer i la identitat col·lectiva (2008) i La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat liberal (1800-1833) (2012), entre d’altres.

 

Cal fer reserva prèvia, cliqueu aquí