Presentació a la premsa de l’Arts Natura Festival 2019

L’Arts i Natura Festival proposa un cap de setmana a la Masia d’en Cabanyes amb més de 35 propostes culturals i educatives 

  • Hi col·laboren més de 30 entitats de la comarca.
  • La recaptació es destinarà al Centre de Recerca del Càncer Infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu.

S’ha realitzat la roda de premsa a la Masia d’en Cabanyes, amb la presència de la consellera de patrimoni, Teresa Llorens i algunes de les entitats que ofereixen activitats a l’Art i Natura Festival. L’Arts i Natura Festival proposa un cap de setmana a la Masia d’en Cabanyes amb més de 35 propostes: contes, llibres, tallers familiars, música, visites i jocs de pistes i d’orientació a la casa-museu del romanticisme a Vilanova i la Geltrú.

El Consell Comarcal del Garraf i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes – Masia d’en Cabanyes va presentar  la programació d’aquest festival que tindrà lloc els propers dies 11 i 12 d’octubre. Teresa Llorens, consellera de patrimoni, va destacar la vessant cívica i solidària d’aquest festival que “vol posar en valor el patrimoni de la nostra comarca, tot descobrint la Masia d’en Cabanyes i el segle XIX, que han volgut col·laborar amb aquesta iniciativa”.

A la presentació de la programació també hi van participar Francesc Mestres, del Cep i la Nansa; Salvador Cuéllar, del Tracart; Pere Arenas de l’Escotilló GT i Jordi Pérez d’Arc Gestió Cultural, que van explicar les activitats que organitzen al festival. També hi va assistir Estela Campanya, representant de l’Hospital Sant Joan de Déu, que va agrair la col·laboració del Consell Comarcal del Garraf i la Masia d’en Cabanyes amb el Centre de Recerca del Càncer Infantil.

L’Arts i Natura Festival presenta com a novetat l’allargament de les activitats  en dos dies. Si bé en el passat des de l’organització es plantejava com un dia en família a la Masia d’en Cabanyes, enguany el festival comença el divendres 11 i s’acaba el dissabte 12, a la tarda.

El Festival s’inaugura divendres 11 a les 21 h amb una acció teatral protagonitzada per joves de la comarca que han reflexionat i treballat amb diferents llenguatges escènics per a qüestionar el paper que juguem en el drama de les persones refugiades. L’obra, que porta per títol “Casa”, és un projecte dut a terme per Tracart i el Consell Comarcal del Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Dissabte 12, a partir de les 10 del matí i fins les 20 h, hi haurà més de 35 activitats a l’aire lliure i als interiors de la Masia d’en Cabanyes amb diferents fils conductors i protagonismes: la literatura, la música, els contes, l’art, etc.

 

Solidaritat i compromís cívic

D’acord amb el que s’ha plantejat en les altres edicions, el compromís cívic i la solidaritat continuen formant part d’aquest Festival. Enguany, la recaptació obtinguda fruit del pagament del tiquet d’entrada per part dels infants es destinarà al Centre de Recerca del Càncer Infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu. També hi haurà recol·lecta de productes d’higiene i aliments  per l’Economat de Vilanova i la Geltrú. L’aportació es de 4 € per infant participant.

Per altra banda, Arts i Natura Festival no hagués estat possible sense la implicació de mes de 30 entitats -escoles, associacions, persones a títol individual– que han volgut sumar-se la iniciativa que vol ser cultural, lúdica, solidària, eductiva, que posa en el centre de la proposta la cultura, l’art, la literatura i que vol contribuir també a la reflexió sobre el nostre present i el nostre passat.

 En aquest sentit, la Consellera Teresa Llorens va agrair a totes les entitats i va recordar que “a partir de la cultura i del patrimoni, i la suma de les complicitats, les ciutats i les comunitats es construeixen en sentit crític i creatiu donant per fet que cultura i patrimoni ens donen respostes”.

 

Les propostes

La literatura, la música, contes i altres relats.

En aquest àmbit es destaca el protagonisme dels contes i la presentació de llibres. Contes amb música i contes musicats. Contes explicats i contes amb tallers. Una combinació de propostes: “A flor de pell” de Tere Puig i Laura Borràs, “Dones Úniques” de Montse Barderi que recentment ha sigut guardonada amb el Premi Prudenci Bertran i que presentarà i comentarà acompanyat dels alumnes de l’Escola de Musica Freqüències, per a donar a conèixer dones valuoses i desconegudes; el conte “El petit eriçó” de Jordina Biosca i “El senyor riu” de Teresa Duran, dues narracions que ens acompanyen i ajuden a compartir relats i reflexions sobre la natura, l’amistat i el creixement.

Per altra banda, la música queda molt present enguany a l’Arts i Natura Festival fruit que a través de la música, en família, es proposa conèixer els viatges dels romàntics. De manera especial el de Josep Antoni de Cabanyes amb el conte i taller musical “El viatge dels Cabanyes” amb Music Training Lab, el dels poetes a través de “Les muses del museu” amb la proposta de Carles Vallès, Alba Llorens i Maria Armengol. “Música  en família”, “Tastet de música”, “Ukelele Tribu” és el que proposen Raül Planas, Patri Ros i Jordi Artigas de Musicàrea.

Finalment, es destaca “Il·lusions a la Masia” del Mag Gómez i L’Isidre Rossell de Garraf Tallers i “Ioga en família”, de Lali Jasjeev Kaur de l’Associació Fem Unió.

 

Fer d’artistes i gaudir de la natura.

Si hi ha alguna cosa que identifica la Masia d’en Cabanyes i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes és l’art i la creativitat. Aquesta casa d’estil neoclàssic influenciada per les corrents italianes trencadores d’Andrea Palladio, ha acollit durant més de 200 anys l’esperit de la Il·lustració i el Romanticisme. En aquesta casa-museu s’hi acumulen i hi tenen vida llibres, pintures, manuscrits, col·leccions, etc que il·lustren el compromís i l’estil de vida de la família Cabanyes vers la cultura. S’hi evoca art.

Arts i Natura Festival vol continuar la promoció i difusió de l’art i proposa a les famílies que es converteixin en artistes, que mostrin la seva ànima creativa.  Proposa als nens i nens que es deixen portar i es reparteixen durant tot el dia en diferents tallers on el fil conductor sigui la creativitat i alguns elements característics del segle XIX o la vida dels Cabanyes: ventalls, punts de llibre, pintors del romanticisme, cuina, joies, sketching, estampació o dansa, entre d’altres, són part dels 15  tallers que es faran en enguany i que es reparteixen en franja de matí i tarda.

Els tallers -als  jardins, amb el verd de l’entorn de la Masia- són una excusa també per a gaudir amb les explicacions sobre la fauna que habita ben a prop de casa nostra i sobre algunes de les funcions agrícoles que va tenir la Masia d’en Cabanyes.

 

Descobrir el segle XIX, el Romanticisme, els Cabanyes i la  Masia

En aquest àmbit la proposta és compartir la història de tots i totes. Planteja la il·lusió de continuar avançant, aprenent de la nostra memòria que és passada i col·lectiva, i descobrir qui eren els nostres avantpassats Cabanyes, i també les dones d’aquesta família. Visites guiades en família amb Jordi Pérez i Olga Jorquera d’Arc Gestió Cultural; els jocs de pistes per a fer en família, de Cheap Films i del Consell Esportiu del Garraf i, finalment, a càrrec de L’Escotilló GT, la visita teatralitzada “Treu-te el barret amb els Cabanyes”.

 

Àpats durant el festival.

L’Escola d’Hostaleria de Sitges atendrà a les persones que vulguin dinar als jardins. Les famílies també es poden portar el pícnic i dinar a la gespa. D’altra banda, les bicicletes són benvingudes a la Masia.

Per temes d’aforament, es recomana omplir aquest FORMULARI indicant el nombre d’adults i infants que assistiran al festival. Aquí també us podeu descarregar El PROGRAMA  de l’Arts i Natura Festival 2019.

 

Arts i Natura Festival compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, Venca i Caves Jaume Serra.