Reprogramem la visita comentada ELLES. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes. Un viatge a la seva història oblidada

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recuperem la visita comentada ELLES. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes. Un viatge a la seva història oblidada.

A través del canal youtube de la Masia d’en Cabanyes, el dia 7 de març a les 12h.

L’Olga Jorquera ens guiarà per la història de la nissaga i la Masia d’en Cabanyes a través de la mirada femenina, narrada en aquesta ocasió a través de quatre personatges: Dolors de Cabanyes i Ballester (1812- ?),  Pepita d’Olzinelles i Romero (1810-1844) , Antònia Inglada i Moragas (1811-1876)  i Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942). ELLES, com a coprotagonistes de la història cultural, social i econòmica del país i de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, volem que no siguin oblidades. Pel qui eren , pel que van protagonitzar i pel que representaven cada una en el seu moment.

Amb aquesta visita a la llum de la mirada feminista, volem donar visibilitat i revisar així el relat històric al voltant de la casa-museu i de la nissaga que hi va viure. Una mirada cap a les dones de la família ens permet aprofundir en aspectes vinculats a la societat del segle XIX i fer una mirada crítica de com ha evolucionat la nostra societat fins a data d’avui. Els Cabanyes eren una família benestant, dedicada al comerç del vi i l’aiguardent, viatgera, emprenedora, creadora, que representen els valors de la il·lustració. Ben coneguts són Manuel de Cabanyes (poeta), Joaquim de Cabanyes (pintor), Josep Anton de Cabanyes (col·leccionista, pintor, empresari), Llorenç de Cabanyes i Olzinelles (poeta, pintor, literat), Alexandre de Cabanyes (pintor)… noms masculins que conformen aquest relat històric i cultural de la nostra societat. Però la seva història no es pot explicar només amb ells, cal posar de relleu els noms de les dones que han estat coprotagonistes del seu succés i que han estat ignorades en la història: companyes, filles, mares, àvies, …

Amb aquesta proposta volem contribuir a canviar la mirada que s’ha imposat sobre les dones, perquè han estat socialitzades en un entorn patriarcal i amb uns valors no igualitaris. Proposem una mirada crítica del que com a societat hem après fins ara, per a reflexionar-hi i contribuir a formar-nos amb valors més equitatius i igualitaris.