Retrats, especial magatzems

especial magatzems1

Avui us mostrem tres retrats que es troben als nostres magatzems i que, en motiu de la penúltima visita temàtica (l’última serà el 12 de juliol que la durà a terme Carmen Lara) es van exposar a la sala Alexandre.

 

S ‘anomena retrat al gènere artístic que engloba el conjunt d’obres d’art que descriuen l’aspecte físic d’un personatge.

La primera obra que us mostrem es tracta d’un retrat d’home pintat pel pintor cubà Vicente Escobar (1762 – 1831). Un artista amb gran reputació a la seva època, fou anomenat el 1827 pintor de Cambra per Ferran VII. Molts dels retrats pintats per Escobar van ser portats a Espanya (concretament a l’arxiu d’Índies de Sevilla) quan va cessar la seva sobirania a l’illa l’any 1898.

 

El segon retrat en el qual ens detindrem és el de Mariana d’Àustria fet per Alexandre de Cabanyes. Es tracta d’una còpia del retrat que Diego Velàzquez va pintar l’any 1652 de la reina consort d’Espanya, segona esposa de Felip IV, Mariana d’Àustria. Tot i que actualment es troba a la Masia d’en Cabanyes, la còpia la va fer pel Museu del Prado.

 

Finalment, de forma excepcional, també podem veure retrat d’una noia de Joaquim de Cabanyes i Marquès. Tot i que l’obra no està signada, té una anotació al bastidor que hi diu: “Joaquim de Cabanyes y Marquès”, fet que ens permet atribuir-li l’obra.