Trasllat de l’escultura de Damià Torrents a la biblioteca de la Masia

Aquesta obra de l’escultor vilanoví ja havia estat en aquest emplaçament amb anterioritat, com podem veure a la fotografia adjunta. Es tracta d’un esbós en guix que l’autor va fer l’any 1915 per la tomba de Manuel de Cabanyes. Les restes del poeta però no descansarien a la ciutat fins al 1953 i el projecte no arribà a materialitzar-se. L’escultura ens mostra una figura masculina sedent i darrere, recolzada a la seva esquena, una altra d’una dona que sembla dir-li alguna cosa a l’oïda. A la part inferior trobem gravat el conegut poema de Manuel de Cabanyes iniciat amb les paraules:” Perdón, celeste virgen..”, i a sota la inscripció “Manuel de Cabanyes (1808-1832)”i tot seguit, “Desviat cor vers l’elevada escena de l’home fort d’amor i d’odi”.
Damià Torrents (1883-1965) fou un autor proper al grup artístic de cultura local que es concentra a la nostra vila envers 1915 i del que formaven part els amics E.C. Ricart, el seu germà Martí Torrents, Rafael Sala, Josep F.Rafols i el mateix Alexandre de Cabanyes entre d’altres. De fet, la relació d’amistat entre Damià i Alexandre ja venia de lluny, el que ens és confirmat pel retrat de l’escultor que el mateix Alexandre pintà el 1900 (vegeu a la Bibliografia Catàleg de l’exposició de Damià Torrents) i el fet que l’artista vilanoví fou professor auxiliar de dibuix de l’Alexandre a l’Escola industrial de Vilanova l’any 1913.
Damià Torrents produí obra escultòrica amb una gran diversitat d’estils, temàtiques i materials, moltes es troben a col·leccions particulars però també va fer altres de caràcter públic, com el bust de Josep Font i Gumà conservat a l’entrada actual del Castell de la Geltrú o les escultures de Sant Protasi i Sant Gervasi per l’ermita de Sant Gervasi. Damià també es va dedicar a la poesia i un altre exemple de la seva relació amb la nissaga dels Cabanyes és la traducció al català, l’any 1914, de “Preludios de mi lira”.
Podeu trobar més dades sobre aquests dos personatges i les seves trajectòries artístiques a la següent bibliografia:

“Damià Torrents.1883-1965. Memòria d’un escultor”. Catàleg de l’exposició celebrada al Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú. 2008 (Fotografia de l’obra)

“Alexandre de Cabanyes.1877-1972. L’últim modernista”. Catàleg de l’exposició celebrada al Museu Víctor Balaguer i a la Masia d’en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú. 2018.

“Cases senyorials de Catalunya”. Textos d’Oriol Pi de Cabanyes i fotografies de Marta Povo. Barcelona,1990. (Fotografia de la biblioteca)