La Masia d’en Cabanyes torna a exposar dues sèries de quadres que estaven en procés de restauració

Restauració Quadres Masia

La Masia d’en Cabanyes torna a exposar dues sèries de quatre obres sobre paper, que estaven en procés de restauració. Es tracta de quatre gravats acolorits i quatre dibuixos, aquests darrers signats per Josep Anton de Cabanyes. Ambdues sèries formen part de la col·lecció Cabanyes.

La primera sèrie està integrada per quatre gravats, sense títol ni autor, amb marcs de forma ovalada, que estaven exposats al dormitori del pintor Alexandre de Cabanyes. L’altra sèrie inclou quatre dibuixos sobre paper que representen cada estació de l’any, fets amb aquarel·la i gouache per Josep Anton de Cabanyes, germà del poeta Cabanyes, empresari i viatger, que a més de dedicar-se al negoci familiar també dedicava el seu temps a les arts plàstiques.

El procés de restauració es va iniciar amb un estudi sobre l’estat de conservació de les obres per a diagnosticar els tipus de patologies i possibles causes. Posteriorment es va realitzar un tractament curatiu de restauració, neteja i un treball d’adequació dels marcs originals.

Les dues sèries presentaven patologies pròpies del pas del temps, com taques marrons en tota la superfície, pèrdues de suport i enfosquiment del paper, alguns estrips i senyals d’humitat. L’equip de Líber Restauro, coordinat per Teresa Marquès, va realitzar l’anàlisi del PH del paper, proves de solubilitat de les tintes i pigments, neteja mecànica de la brutícia superficial, neteja humida amb taula de succió, desacidificació per neutralitzar l’acidesa i per deixar una reserva alcalina i, finalment, es va realitzar el procés d’aplanament.

P1040906

Posteriorment, Mia Marsé responsable de Tdart va dirigir el procés de restauració dels marcs,  amb intervencions de neteja mecànica de la pols, fixació puntual de la policromia, neteja de la capa pictòrica per tal d’eliminar la brutícia, massillat i reintegració cromàtica puntual de les pèrdues de policromia i de les zones massillades, aplicació d’un vernís a mode de protecció i muntatge dels marcs per preservar les obres.

Aquestes intervencions, que compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya i que s’han realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, s’emmarquen dins la línea de restauració i conservació del llegat dels Cabanyes que porta a terme el Consell Comarcal del Garraf amb la voluntat de preservar les peces de la Masia. En aquests darrers anys s’han restaurat 62 dels 115 quadres inclosos al catàleg d’obra pictòrica de la Masia.